28.1.13

Dezordinea Zero

Acum este un moment bun ca oricare altul să scapi de dezordine - dintr-o dată, în câteva zile sau pe parcursul unei luni, fiecare procedeu funcţionează în felul său.
Astăzi am de gând să vă prezint o metodă pe care eu o numesc Dezordinea Zero. Este vorba despre a avea doar lucrurile esenţiale în viaţa ta şi eliberarea de celelalte. Este vorba despre dezvoltarea unui obicei care îţi păstrează viaţa fără dezordine, precum şi de obişnuinţa de a pune lucrurile la locul lor de fiecare dată astfel încât dezordinea să nu se acumuleze.
Dezordinea zero nu se poate pune în aplicare peste noapte. Avem nevoie de puţin timp pentru a scăpa de lucrurile neesenţiale din viaţa noastră şi timp pentru a dezvolta obiceiul de zero dezordine.

Metoda Dezordinea Zero


Funcţioneză în felul următor:

  1. Zona Dezordinea Zero. Începem prin a alege o porţiune de acasă sau din spaţiul de lucru ca zonă de dezordine zero. Acest spaţiu se va extinde în toată casa sau tot biroul. De exemplu, să spunem că ai ales o zonă din bucătărie sau din hol, sau biroul de la locul de muncă - dar să ţinem minte că este doar locul de început.
  2. Eliberază zona. Vizualizează spaţiul ales de dezordine zero. Ce lucru de aici este absolut esenţial? Ce îţi place şi ce foloseşti cu regularitate? Acestea sunt lucrurile tale esenţiale - ia toate celelalte lucruri, pune-le într-o cutie, donează-le sau aruncă-le.
  3. Găseşte un loc pentru toate lucrurile. Zona de dezordine zero trebuie acum să fie liberă, mai puţin lucrurile esenţiale. Lucrurile importante au nevoie de “case” - locuri pe care le-ai ales pentru ele. Dacă unele nu sunt lucruri pe care trebuie să le vizualizezi zilnic poţi să le pui în sertare, dulap etc., dar nu le arunca acolo, aranjează-le disciplinat.
  4. Dezvoltarea obiceiului Dezordinea Zero. Trebuie să ne amintim că am creat zone pentru lucrurile noastre si că trebuie să le punem mereu la locul lor. Acesta este un obicei ce ia puţin timp pentru a se implementa dar te face conştient atunci când eşti pe cale de a arunca ceva intr-un spaţiu unde nu îşi are locul. Durează doar 10 secunde să îl pui înapoi la locul lui, iar dacă nu are un spaţiu anume desemnat, crează-l pe loc.
  5. Păstrează spaţiul cu dezordine zero. Acum, având un spaţiu liber şi curat, nu permite dezordinii să îşi facă apariţia. Este spaţiul tău şi nu vei lăsa debandada să se instaleze şi să iţi strice munca.
  6. Măreşte zona. Dacă ai ales o zonă din bucătărie extinde-o către celelalte spaţii, masa, blatul, sertare sau cămară. Trebuie sa le eliberezi! Nu durează decât de 5-10 minute să eliberezi un spaţiu mic şi poţi să o faci câte puţin dimineaţa, la prânz sau seara, până când ai extins zona ce devine din ce în ce mai mare. Goleşte spaţiul, găseşte “casă” lucrurilor, pune obiectele neesenţiale în cutii, păstrează-l liber. Măreşte zona din ce în ce mai mult până când toată casa, sau biroul de la locul de muncă, devine un spaţiu cu Dezordine Zero.
Dezordinea Zero este o metodă destul de simplă, dar avem nevoie de un pic de timp pentru a o pune în aplicare. Dacă sunteţi foarte ocupaţi, rupeţi doar 10 minute din timp în fiecare zi şi menţineţi obiceiul. Dacă aveţi mai mult timp la dispoziţie, nu ezitaţi să vă petreceţi o jumătate de zi sau mai mult pentru a elibera spaţiile şi a instala zone de dezordine zero. Satisfacţia este imensă.