25.3.13

Cum sa Pastram un Obicei cand Viata devine Dificila


Daca treci prin iad, nu te opri.’ ~Winston Churchill

Ne-ar placea sa credem ca schimbarile pozitive in viata reprezinta o linie dreapta, ce se intinde de la inceput pana unde vrem sa ajungem.  
Dar viata ne-a invatat altceva.
Experienta ne arata ca putem incepe un obicei nou (de exemplu mersul la sala), lucrurile sunt excelente la inceput, dar mai tarziu viata ne pune o piedica. Apar probleme. Lucrurile incep sa se destrame. Avem cateva zile proaste sau un proiect major la locul de munca sau probleme in cuplu, crize familiale sau chiar ne imbolnavim.
Ce facem cand viata ne-o ia razna si obiceiurile noastre ajung pe marginea drumului? Pai, renuntam, normal.
De fapt, imi retrag cuvintele de mai sus. Avem tendinta de a renunta pentru ca, atunci cand avem probleme ce stau in calea deprinderilor noastre, este destul de descurajator, chiar depresiv.
Dar nu ar trebui sa fie asa. Exista cateva lucruri pe care le putem face in schimb:
  1. Respira. Ia o pauza pentru un moment si respira, concentreaza-te pe respiratie. Da-ti seama ca esti OK in acel moment. Acorda-ti putin spatiu sa te gandesti la ceea ce se intampla in viata ta si cine esti.
  2. Intra in repaus. Daca lucruri ca problemele in relatie, intervin inaintea obiceiurilor tale, pune-ti noile deprinderi in repaus pana cand reusesti sa iti pui lucrurile in ordine si pana iti odihnesti mintea. Odihna este importanta. Asigura-te ca dormi destul - somnul este un lucru important pentru ca, atunci cand stresul se acumuleaza in vietile noastre, mintea si corpul nostru au nevoie de multa odihna pentru a se vindeca.
  3. Fiecare obicei are probleme in drumul sau. Nu exista un drum perfect neted, fara gropi si nici un obicei nu parcurge o linie perfect dreapta. Trebuie sa ne asteptam la aparitia problemelor dar sa nu le lasam sa destrame definitiv munca noastra.
  4. Experimenteaza dificultatile. Probleme vor aparea tot timpul, viata mai devine dificila, lucruri dureroase se mai intampla. Este in regula. Acorda-ti spatiu pentru a experimenta durerea cu bucuria, dificultatea cu frumusetea.
  5. Gaseste un prieten pentru a te ajuta sa iti regasesti drumul. E minunat daca poti realiza obiceiuri de unul singur, dar este si mai minunat cand gasesti un prieten care sa le faca cu tine sau macar sa te traga la raspundere si sa te ajute sa iti pui lucrurile inapoi pe drumul cel bun.
  6. Zambeste! Este cel mai important lucru. Daca zambesti inseamna ca faci lucrurile cum trebuie.