9.4.13

Calea Necunoasterii de a fi Antreprenor


O multime de oameni care incep o afacere incearca sa controleze rezultatele:
 1. O viziune pentru succesul afacerii.
 2. Scopuri care sa va indrepte catre acea viziune.
 3. Incercarea de a obtine cea mai productiva zi (de la voi sau de la angajati).
 4. Incercarea de a atinge anumite sume sau valori (clienti, vanzari etc.).
Din pacate capacitatea de a controla rezultatele este o iluzie. Nu stii cu adevarat cum vor evolua lucrurile.
Si acest lucru este in regula.
De fapt, este destul de minunat.
Da, sa nu cunosti cum vor evolua lucrurile - zi de zi, luna de luna, an de an - este nebun de infricosator.
Dar necunoasterea este ceea ce face din a fi antreprenor un lucru mult mai uimitor decat un loc de munca obisnuit, la birou, cu un salariu periodic. Ne asumam riscuri, dam gres, nu stim exact ce sa va intampla, nu ne punem doar degetele de la picioare in ape necunoscute... ne avantam cu capul inainte.
Da, a nu cunoaste ce sa va intampla in viitor este ceva infricosator. Dar daca imbratisezi acest aspect, nestiinta poate fi eliberatoare si poate fi un avantaj.
Sa ne uitam la modul in care necunoasterea este un avanta si cum sa ramai prezent in mijlocul necunoscutului.

Avantajul Necunoasterii

Intrebare: Ce ne produce cea mai mare anxietate?
Raspuns: Dorinta ca lucrurile sa mearga intr-o anumita directie pe care ne-o dorim. Dorinta unui rezultat - dorinta ca persoana pe care o iubesti sa te iubeasca si ea, dorinta ca persoanele de la intalnirea de lucru sa te placa, dorinta de a avea un milion de clienti, dorinta de a deveni un nou Apple, Twitter sau Starbucks.
Aceasta este cauza anxietatii noastre, pentru ca atunci cand ne dorim acel rezultat, ne este frica ca nu vom ajunge la el, ne straduim sa il indeplinim, dar, desigur, e posibil sa nu se realizeze.
Exista un milion de posibilitati si a dori numai una dintre ele este un pic aiurea. Ce este in neregula cu celelalte 999,999? Ni se vor destrama lumile daca un rezultat nu se indeplineste? Nu. Vom fi foarte bine, indiferent de ce se intampla.
Serios, vei fi absolut in regula, chiar daca rezultatul propus nu se indeplineste.
Deci, atunci cand anxietatea apare, daca vom invata sa renuntam la nevoia de a atinge acel rezultat, putem apoi scapa de anxietate.
Avantajul #1: avem mai putina anxietate. Ce se intampla cand avem mai putina anxietate? Ei bine, esti mai fericit. Esti mai fericit si mai detasat atunci cand te intalnesti cu angajatii sau cu clientii. Ei iti simt fericirea. Simt ca esti in regula cu modul in care se desfasoara lucrurile. Esti mai putin disperat. Nu ai nevoie ca lucrurile sa mearga neaparat in acea directie - nu ai nevoie de acea vanzare. Faci tot ce poti sa iti indeplinesti scopul, dar esti in regula chiar daca nu ajungi acolo.
Alte persoane pariaza totul pe rezultatul asteptat - dar daca acesta nu apare? Pierd totul, fara a mai avea o directie clara spre care sa se indrepte.
Avantajul #2: nu suntem legati de un pariu. Suntem bine indiferent de ce se intampla, astfel, orice rezultat al unei intalniri, al unui proiect sau al unei lansari, este acceptat si nu ne distruge.
Oamenii care cred ca stiu cum vor evolua lucrurile... se inseala singuri. Nimeni nu stie.
Avantajul #3: suntem mai onesti. Admitand ca nu stim este mult mai onest decat gandind si sperand ca lucrurile se vor indeplini asa cum ne dorim. Onestitatea este importanta, deoarece, daca avem de gand sa actionam, ar trebui sa facem acest lucru cu ochii deschisi si o evaluare clara a situatiei.
Aceste sunt doar cateva dintre avantaje, in fapt, sunt mult mai multe. Nu trebuie sa planifici lucrurile atat de mult, pentru ca, prin a nu cunoaste rezultatul final, realizezi ca planurile prea detaliate sunt inutile si o pierdere mare de timp. Trebuie sa iti petreci mai putin timp ingrijorandu-te si mai mult timp in a executa. Nu mai esti consumat de teama ca faci ceva gresit, deoarece ai invatat ca nu exista lucrul perfect ce trebuie facut.

Cum sa Mergi pe Calea Necunoasterii

Calea necunoasterii pentru un antreprenor este infricosatoare, dar sincer, care cale nu este?
Iata cum sa mergeti pe aceasta cale:
 1. Recunoaste ca nu stii. Acesta este, evident, primul pas, dar este destul de greu deoarece de multe ori vrem sa credem ca stim sau ca putem, cel putin sa facem anumite lucruri asa cum ne dorim. Credem ca putem impune lucrurilor sa se intample. Nu este adevarat. Multe lucruri nu se indeplinesc in ciuda eforturilor herculeane depuse pentru a reusi. Nu controlam viitorul si nu putem cunoaste viitorul. Nu stim. Recunoaste-ti tie si altora.
 2. Atentie la anxietate. Cand incepi sa simti anxietatea (si asta se poate intampla de cateva ori pe zi) cauta invers sursa de la care a pornit. Ce speri ca se va intampla de te face nelinistit? Aceasta constientizare este cheia.
 3. Spune-ti ca vei fi bine. Ai realizat ca speri la un rezultat... acum spune-ti ca nu conteaza daca acel rezultat se indeplineste. Intr-adevar nu conteaza, chiar daca ti-ai spus pana acum ca totul depinde de acel rezultat. Nu conteaza si indiferent de ce se va intampla vei fi OK. Situatiile de viata si moarte sunt probabil singura exceptie de la aceasta regula.
 4. Ia in considerare scenariile cele mai defavorabile. Care este cel mai rau lucru ce se poate intampla? Cineva nu te place, nu te apreciaza asa mult cum ti-ai dori, o italnire se termina cu nervi, o vanzare nu se concretizeaza, afacerea nu reuseste. Cat de grav este acest scenariu? Cat de probabil este sa se intample? Cum ii vei face fata? Sincer, cred ca vei fi bine, indiferent de rezultat.
 5. Cunoaste-ti principiile. Gandeste-te putin la ce ar trebui sa te ghideze, daca nu esti ghidat de dorinta de a face ceva specific sa se intample. Daca nu esti legat de un rezultat sau de o viziune a viitorului ce nu o poti controla, ce te poate ghida? Reflecteaza. Ce te conduce? De ce faci ceea ce faci? Spre exemplu, unele dintre principiile mele calauzitoare sunt dorinta de a ii ajuta pe ceilalti, dorinta de a actiona cu compasiune, de a face lucrurile pe care le iubesc si de a construi incredere prin indeplinirea acelor lucruri.
 6. Actioneaza prin principii, nu prin scopuri sau planuri detaliate. Odata ce iti cunosti principiile calauzitoare lasa-le sa te ghideze zi de zi, moment cu moment. Nu stii ce se va intampla cand actionezi, dar stii daca aceasta actiune este in conformitate cu principiile tale.
 7. Respira si zambeste. In cele din urma, necunoasterea poate fi infricosatoare dar eliberatoare si profunda. Esti intr-o mare turbulenta, pe linia de plutire, fara sa cunosti incotro se indreapta lucrurile. Acesta este adevarul, chiar daca unii oameni nu il recunosc. Asa ca bucura-te de calatorie. Uita-te la locul uimitor in care te afli si zambeste, deoarece aceasta este calea necunoasterii... aceasta este calea vietii insasi.

`Daca iti dai seama ca toate lucrurile se schimba, nu va exista nimic de care sa te legi. Daca nu ti-e frica de moarte, nu exista nimic ce nu poti realiza.’ ~Lao Tzu